Sandsundvær

Sandsundværulykken: Torsdag 22. januar 1901 omkom 34 menesker på Sandsundvær i Herøy Kommune.

 ____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________                 

                                                      

På ulykkesdagen var det 254 mennesker der ute. Kun en familie skal ha bodd der fast; resten kom dit på vinterfiske og bodde i buer. Ødeleggelsene begynte allerede to timer før full flo, som skulle være kl.13.07.Det første som ble tatt var en vedstabel.

Etter hvert begynte sjøen å plukke på buene, og båtene slet seg og ble knust mot land. Ettersom Sandsundvær består av lave holmer, var det få trygge steder folket kunne flykte til.

De som ble stående igjen på de mest utsatte holmene, holdt seg fast i tau og kjettinger. Men den iskalde sjøen var etter hvert full av livsfarlig vrakgods, og det sies at mange av di som døde, ble slått i hjel av påler og planker som de ikke kom seg unna.
Ulykken skjedde altså på formiddagen, i dagslys. Omkring halvparten av buene ble tatt av uværet.

De døde ble lagt i en egen bu. Folket hjalp hverandre så godt de kunne, der de lå værfast langt ute i havgapet. De fryktet at de skulle bli utsatt for samme fryktelige opplevelse når floa kom igjen i nattemørket.
En kan gjerne tenke over hva slags stemning det måtte være på Sandsundvær de tre dagene uværet varte; før folket kom seg innover og fikk varslet om ulykken.
Fordi dette er en ulykke som er knyttet til fiskeriene i fiskerikommunen Herøy, er det en spesielt viktig del av vår lokalhistorie. 34 mennesker omkom altså i Sandsundvær-ulykken.

Av de 25 som ble funnet, ligger 21 gravlagt i eget gravsted på Herøy gamle kirkegård, mens 4 er gravlagt i Leirfjord Kommune. 9 ble aldri funnet. 

I 1997 ble kirkespillet "Vaart Daglige Brød" oppført for første gang.
Spillet er bygget over Sandsundvær-ulykken. Manus er skrevet av Ståle Botn, og musikken er komponert av Reidar Moursund. 
CD med musikk fra Kirkespillet, og hefte om Sandsundvær-ulykken fås kjøpt ved henvendelse til Reidar Moursund 8850 Herøy. Tel: 41855006